en
pl
home

Kulinarny Dolny Śląsk

Oprócz wspaniałych terenów, sprzyjających turystyce na Dolnym Śląsku działa bardzo wielu lokalnych producentów i przetwórców żywności tradycyjnej i regionalnej. Pieką chleby, wytwarzają wędliny, hodują ryby, przetwarzają mleko kozie i krowie na sery, robią przetwory owocowo-warzywne, czy uprawiają winorośl, której owoce przeznaczają na wino.

Wielu z tych producentów podejmuje starania, żeby tradycja wytwarzania danego produktu, przyrządzania potrawy została starannie udokumentowana i utrwalona poprzez wpis na listę produktów tradycyjnych czy uczestnictwo w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Województwo Dolnośląskie usilnie wspiera producentów produktów tradycyjnych i regionalnych między innymi poprzez organizację imprez targowo-wystawienniczych, które umożliwiają nawiązywanie kontaktów handlowych, zdobywanie nowych rynków zbytu, wymianę doświadczeń w środowisku branżowym, a także bezpośredni kontakt  z konsumentem, pozwalający lepiej dostosować produkt do preferencji odbiorcy. Corocznie wydawany jest „Katalog produktów tradycyjnych i regionalnych” oraz „Kalendarz Imprez Kulinarnych Dolnego Śląska”, organizowane są imprezy świąteczne, w których biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich, prezentując tradycyjne świąteczne dania oraz organizowane są wojewódzkie etapy ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Wszystkie te działania zmierzają do promocji dolnośląskich produktów wysokiej jakości, regionalnych, tradycyjnych, aby turyści i wielbiciele dobrego smaku mogli łatwo zidentyfikować  i znaleźć na sklepowych półkach lub w restauracjach  produkty oraz potrawy, wytwarzane w tradycyjny sposób z lokalnie dostępnych surowców.

2018-07-18
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact