en
pl
home

Minipiekarnia - nauka i zabawa dla najmłodszych

Podczas Targów Smaki Regionów 2017 Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zorganizowało Minipiekarnię, czyli praktyczne zajęcia dla najmłodszych kandydatów do zawodu piekarza. Codziennie między 9 – 17 dzieci mogą nauczyć się jak wyrabiać chleb czy piec bułeczki, a co najważniejsze – swoje wyroby mogą zabrać ze sobą do domu. Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Pyszna zabawa z pieczywem to także edukacja najmłodszych związana ze zbilansowaną dietą bogatą w zboża. Warsztaty prowadzi Katarzyna Mojzykiewicz ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP: - Nasza minipiekarnia jest mocno oblegana każdego dnia Targów. Bardzo nas to cieszy, dzieci mogą przyjść dotknąć ciasta, wypiec bułkę i dowiedzieć się jaką rolę odgrywa pieczywo w prawidłowym odżywianiu każdego człowieka - podkreśla Mojzykiewicz. Organizatorzy minipiekarni liczą, że dzięki warsztatom najmłodsi chętniej zamienią niezdrowe przekąski na pyszne i pożywne kanapki ze świeżym pieczywem.

Targi SMAKI REGIONÓW za każdym razem zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W tej edycji zwiedzający mają możliwość posmakowania jedzenia ze wszystkich polskich regionów oraz pięciu zagranicznych. Ponad 1000 lokalnych produktów prezentuje blisko 200 wystawców. To wydarzenie dla świadomych konsumentów, którzy szukają naturalnych, regionalnych produktów spożywczych przygotowanych przez lokalnych dostawców na podstawie tradycyjnych receptur.

Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami POLAGRA FOOD, POLAGRA-TECH oraz POLAGRA GASTRO
w Poznaniu.

2017-09-24
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact