en
pl
home

Nie z Torunia, ale z Oleśnicy

Pyszne pierniki na targach Smaki Regionów.

Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy to jeden z produktów wpisanych na Polską Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pierniki wyróżniają się wyglądem, smakiem i aromatem. Powstają z dojrzewającego ciasta, przygotowywanego według staropolskiej receptury. Podstawą jest naturalny miód (w zależności od użytego gatunku miodu uzyskiwane są różne kolory piernika), ekologiczne jaja, aromatyczne przyprawy korzenne – mieszanka imbiru, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu oraz odrobiny pieprzu i ziela angielskiego. Dzięki takiemu składowi ciastka mają korzenny słodko-korzenny, lekko pikantny smak i wspaniały zapach.

7424-920.jpg

Pierniki produkowane są ręcznie. Wyróżnia je nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia. Inspirację stanowią wzory haftów. Wykorzystuje się wzornictwo koronkowe i ażurowe. Oleśnickie pierniki można przechowywać miesiącami. Z czasem stają się jeszcze smaczniejsze. Ich smak i wygląd doceniano na wielu prestiżowych imprezach targowych oraz prezentacjach kulinarnych. Oleśnickie pierniki wyróżniono w stolicy polskich pierników – na Toruńskim Festiwal Smaku.

Przynajmniej miesięczny okres leżakowania ciasta, staranny dobór przypraw korzennych, a także ręczna dekoracja lukrem sprawiają, że pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy wyróżniają się wyjątkowym wyglądem, tradycyjnym smakiem i aromatem.

Pierniki produkuje Danuta Komuszyna.

7425-920.jpg

2018-07-25
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact