en
pl
home

Smakowite kiełbasy z certyfikatem

Do listy lubuskich produktów tradycyjnych dołączyły dwa kolejne produkty – Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i Kiełbasa kresowa dojrzewająca.

Dzięki Jarosławowi Szlachetko z masarni w Sulechowie lubuska lista zawiera już 61 pozycji, w tym 11 to produkty mięsne.

Jak kiełbasa zza Buga trafiła do Lubuskiego?

Certyfikowane produkty są produkowane zgodnie ze starymi recepturami, a tradycja ich wytwarzania pochodzi od wędliniarzy z Huciska Oleskimskiego, wsi, która przed II woją światową należała do ówczesnego województwa lwowskiego leżącego w granicach Polski. W 1945 roku, w wyniku przesiedleń wielu mieszkańców tego regionu trafiło na Ziemię Lubuską. Tradycje dziadków i pradziadów, ich kulinarne dziedzictwo, są cały czas kontynuowane.

Poza tradycyjną recepturą, do wyrobu kiełbas używa się mięsa, którego produkcja odbiega od masowej hodowli, dlatego jego jakość jest wyjątkowo wysoka.

Listę produktów tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

lubuskie-produkty-tradycyjne_lista.jpg

 

 

źródło: Lubuskie.pl

2017-01-13
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact