en
pl
home

logo.jpg

Wyjątkowość tego regionu polega nie tylko na bogactwie lasów i jezior, ale również bogactwie i różnorodności regionalnej kuchni, odwołującej się do tradycyjnych, rodzinnych receptur oraz – co bardzo istotne -  wykorzystującej przede wszystkim naturalne surowce występujące na naszych terenach - ryby, runo leśne czy dziczyznę.  Smakując każdego z nich można dotknąć historii, różnorodności i wielokulturowości tej ziemi. Najlepiej skosztować ich podczas licznych regionalnych festiwali, które promują produkty żywnościowe, odgrywające kluczową rolę w regionie. Jest to też okazja do promowania producentów żywności regionalnej  i ekologicznej, a także stworzenia dla nich rynku zbytu. Rozwój rynku tradycyjnej żywności jest też bowiem motorem napędowym do rozwoju turystyki, która jest jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki na Warmii i Mazurach.

W naszym regionie organizowanych jest wiele wydarzeń, umożliwiające turystom i mieszkańcom poznanie tradycyjnej kuchni. Większość z nich włączona jest w „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”, przygotowywany przez samorząd województwa.

festiwal_108.jpg

Promując i propagując regionalną oraz naturalną żywność, chcemy ożywić powiązania między lokalnymi producentami rolnymi, przetwórcami, restauratorami i sprzedawcami. A to wszystko w myśl zasady „od pola do stołu”.

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact