en
pl

Browarnictwo z Pomorza

Wyjątkowy smak lokalnego trunku, tradycyjny sposób warzenia.

Historia browarnictwa na obszarze obecnego województwa pomorskiego sięga już czasów średniowiecza.

Niemiecki biskup Otton z Bambergu po pobycie na Pomorzu zapisał w swoich księgach: „Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwo przewyższają wina falernijskie”. W 1416 roku na samym Głównym Mieście w Gdańsku było prawdopodobnie 378 browarów, a na przełomie XV i XVI wieku w Gdańsku ponad 400 zakładów produkujących piwo.

Na terenie dzisiejszego województwa pomorskiego warto zwrócić uwagę na piwo wytwarzane przez Stary Browar Kościerzyna. Dzieje kościerskiego piwowarstwa rozpoczęły się już w XVI w. W mieście prawo warzenia piwa przysługiwało wszystkim posiadaczom parceli miejskiej. W samej Kościerzynie funkcjonowało sporo przydomowych wytwórni piwa, z reguły związanych z gospodarstwem rolnym, zapewniającym dostęp do własnego surowca (zboże i chmiel). Pod koniec 2013 roku rozpoczął produkcję obecnie funkcjonujący Stary Browar Kościerzyna, który należy do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie.

Szerokiej gamy produktów tego lokalnego browaru nie zabranie na stoisku województwa pomorskiego.

2018-09-07