en
pl

Grilluj ze Smakami Regionów

Nadeszło lato. A z nim czas grillowania, pikników i wakacyjnych wojaży. Zastanawiacie się, co tym razem wrzucić na swój ruszt? Już biegniemy z pomocą.

My, Polacy, grillujemy dosłownie wszystko i wszędzie. Wykorzystujemy każdą okazję, aby rozpalić grilla i cieszyć się swoimi ulubionymi daniami. W końcu taka okazja sprzyja nie tylko dobremu jedzeniu, ale także spotkaniom w gronie przyjaciół. Badanie przeprowadzone przez TNS Polska wykazało, że najczęściej na naszych stołach króluje kiełbasa! Ale tuż za nią na podium znalazła się marynowana karkówka i kaszanka. Wybierając produkty na ruszt, warto pamiętać o tym, by cechowały je dobra jakość oraz naturalne składniki. My oczywiście polecamy te regionalne, tradycyjne i certyfikowane, np. oznaczone znakiem jakości Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Wśród ubiegłorocznych wystawców znaleźli się tacy producenci jak np. rodzinna firma Smak Tradycji z Włoszakowic lub Tradycyjne Jadło.

targi_smaki_regionow_day-1cz-1-17.jpg

Z kolei do marynat, ale też jako dodatek doskonale sprawdzi się musztarda. Wśród produktów, które pojawiają się regularnie na Smakach Regionów znaleźć można Musztardę Kcyńską Pałucką, która w 2017 roku otrzymała Medal Smaków Regionów, a także tę produkowaną w Ogródku Dziadunia, np. Miodową Wąsocką.

mk_smaki_regionow_2017_sobota_120.JPG

Grillowe szaleństwo nie może odbyć się bez pieczywa. Wszak wiadomo, że nic tak nie smakuje, jak świeżo upieczony chleb, z chrupiącą skórką. Możemy go podawać w najprostszej, czystej formie albo z odrobiną domowego, ziołowego masła ze szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem oraz odrobiną czosnku i soli. Uwierzcie nam na słowo, taka kompozycja smakuje najlepiej.

mk_smaki_regionow_2017_wt_36.JPG

Pakiet pyszności grillowych uzupełniają sery. Ich sekret tkwi w naturalnych składnikach i odpowiednim czasie pasteryzacji mleka. Gillować można sery z mleka krowiego i koziego. Na ruszt szczególnie polecamy sery pleśniowe oraz oscypka certyfikowane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie. Rozpływają się w ustach i świetnie komponują się z konfiturami Stefan Skwierawski i domowymi dżemami. Stanowią idealny dodatek zarówno do grillowanych mięs, jak i sałatek.

targi_smaki_regionow_day-1cz-1-11.jpg

mk_smaki_regionow_2017_sobota_45.JPG

Do pełni szczęścia brakuje nam tylko warzyw z ekologicznych upraw i piwa rzemieślniczego.
Te pierwsze możemy podawać w formie sałatek i surówek oraz grillować. Szczególnie dobrze sprawdza się grillowana cukinia, kukurydza czy nasze polskie, młode ziemniaki. Można je serwować z różnymi sosami, czy też dipami. W czasie letnich pikników pragnienie może ugasić zimne, rzemieślnicze piwo Stary Browar Kościerzyna. Cudownie sprawa się ono również jako składnik marynaty. Nadaje oryginalnego smaku i powoduje, że mięso wręcz rozpływa się w ustach.

stary_browar_koscierzyna.jpg

2019-07-04