en
pl

Przepis na rozgrzewające pierogi

czyli tradycyjna potrawa w nowoczesnym wydaniu

Pierogi ze śliwką i śmietaną z nutą pomarańczy, cynamonu i piernika

mąka pszenna 350g
mleko ciepłe 100-130ml
sól do smaku
śliwka suszona 250g
wino wytrawne czerwone 150ml
wino porto 100ml
cynamon 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
śmietana kwaśna 100g
cukier puder do smaku
kawa mielona 0,5 łyżeczki
piernik 50g
skórka z ½ pomarańczy

Śliwki gotujemy w winie wytrawnym z winem porto, cukrem i cynamonem, do momentu aż odparuje wszystko. 
Śmietanę kwaśną wymieszać z cukrem pudrem.  
Piernika posiekać na drobną kruszonkę.
Z cukru pudru, kawy, i cynamonu zrobić delikatny puder smakowy ( wymieszać wszystkie składniki)
Skórkę z pomarańczy drobno pokroić.
Z mąki, mleka i soli zrobić ciasto i rozwałkować.
Wykroić ciasto, nałożyć 2 śliwki na porcję i ulepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie.
na talerzu polać pierogi śmietaną z cukrem pudrem i posypać skórką z pomarańczy. Obok nałożyć odrobinę samej śmietany i kruszonego piernika. Wszystko na talerzu oprószyć przez sitko pudrem smakowym.

Przepisem na pierniczki podzielił się Daniel Olas - zdobywca II miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2014 i zwycięzca ostatniej edycji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych, w których zdobył nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2015.

screenshot_2.jpg

2019-01-28