en
pl

Przeziębienie wylecz naturalnie

Poznaj sprawdzone sposoby na walkę z przeziębieniem prosto z domowej spiżarki.

Zima i okres przedwiośnia to czas, w którym nasza odporność jest najbardziej osłabiona, bowiem organizm musi nieustannie bronić się przed atakiem wielu wirusów. Nie ma w medycynie lekarstwa, na wirusy powodujące przeziębiene, które - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - spowoduje, że złe samopoczucie nagle zniknie, ale są sposoby, by wspierać swoją odporność w tej nierównej walce. Z pomocą jak zwykle przychodzi Matka Natura.

Sok z malin

Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza polifenolom, które  neutralizują działanie wolnych rodników. Zawiera naturalny kwas salicylowy (tak jak popularne leki na przeziębienie), który obniża gorączkę i działa antyseptycznie.

photo-1419231314389-cff5c1a9ff22.jpg

Miody

zawierają ogromną ilosć witamin, które wzmacniają odporność. Wykazjuą też działanie bakteriobójcze. Koją objawy przeziębienia, zwalczają wirusy dzięki zawartości inhubiny i wsperają odporność. Na przeziębienie naljepsze będą miody lipowe, akacjowe oraz gryczane. Polecane są zarówno w przypadku gorączki, kaszlu, jak i zapalenia oskrzeli czy bólu zatok.

miod_wrzosowy.jpg

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka ma bogate właściwości zdrowotne. Wystarczy garść tych owoców, by w całości pokryć dzienie zapotrzebowanie na witaminę C. Nic więc dziwnego, że na uprawę  czarnej porzeczki zdecydowali się nasi kolejni wystawcy. Gospodarstwo ekologiczne - Annanature - w swojej uprawie stosuje tylko ekologiczne metody uprawy, stąd pewność, że jakość produktów pod względem odżywczym oraz smakowym jest najlepsza z możliwych.

14918735_1151318514957348_59313659667076

 

Nalewki

Jarzębinówka, dereniówka, pigwówka, kresowianka, żenichówka - trunki te mają nie tylko niezwykłe walory smakowe, ale także wspomagają leczenie różnych przypadlości, takich jak np. niestrawność, przeziębienie, różnego rodzaju bóle.

10079996326_ed17113152_o-002.jpg

Wybierając do swojej domowej apteczki naturalne specyfiki, warto wybrać te, które są w stu procentach naturalne, nie zawierają chemii, przygotowywane są według tradycyjnych receptur, testowanych przez nasze babcie. Okazja do nabycia takich zapasów nadarza się zawsze w ostatnich dniach września, podczas targów Smaków Regionów. Akurat przed rozpoczęciem sezonu grypowego!

2019-02-28