en
pl

Wielkanocna pascha

słodki przysmak na święta ze wschodniej części Polski

Pascha pierwotnie przygotowwywana była w Wielki Piątek na terenie obecnej Ukrainy i Rosji. Jej stożkowy kształt miał nawiązywać do grobu Chrystusa, zaś nasycenie bakalaiami zapewniać miało szczęście i dobrobyt. Dziś pascha znana jest także w Polsce. Przygotowuje się ją na terenach wschodnich, zajadaja się nią zwłaszcza mieszkańcy Podlasia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiła się także na Twoim świątecznym stole, tym bardziej, że przepis na wielkanocną paschę jest naprawdę prosty.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g twarogu zmielonego 3 razy
  • kostka masła  (w domowej temperaturze)
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
  • 3 zółtka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczy)
  • akcesoria kuchenne: sito, gaza, garnek, płaski talerzyk, mikser

Wykonanie:

Śmietanę należy ubić na sztywno i odłożyć na chwilę. Następnie w osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem, a gdy składniki się połączą, dodajemy masło, całość miksując na kremową masę. Do powstałej masy dodajemy na zmianę: twaróg i bitą śmietanę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie.

Świeżo przygotowaną paschę przekładamy do sita, które uprzednio wyłożyliśmy gazą. Masę dociskamy talerzykiem. Pod sitkiem stawiamy garnek,by odsączyć wodę od twarogowej masy.

Tak przygotowaną paschę wstawiamy do lodówki na 12h. Następnie przekładamy na talerz i dekorujemy.

2019-04-08