en
pl

Kiełbasa Biała Wielkopolska Parzona na scenie kulinarnej

3 W: Wielkopolscy kucharze, wielkopolskie gotowanie wielkopolskiej białej!

Na Targach Smaki Regionów w dniach 29-30 września będzie czekać nie lada gratka dla miłośników kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej . Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy, Kucharzy przygotuje dla na scenie kulinarnej pokaz pod nazwą 3 Razy Wielkopolska: Wielkopolscy kucharze i wielkopolskie gotowanie wielkopolskiej białej.

Wystąpienie to  przede wszystkim promocja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, która w roku ubiegłym  została wpisana na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej.

Krzysztof Kucharski- Executive Chef sceny ABC Kuchni i 3 Kolory przygotuje wraz z szefami kuchni poznanskich restauracji live cooking i wariacje kulinarne z wykorzystaniem certyfikowanej w Unii Europejskiej kielbasy bialej parzonej wielkopolskiej.

Pierwszy etap: przygotowanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej przezMateusza Biernata - Master Chef Juniora i Józefa Konarczaka, Prezesa OCRWK.

Drugi etap: z powstałej kiełbasy wielkopolscy kucharze przygotują potrawy, których bazowym składnikiem jest właśnie kiełbasa biała parzona wielkopolska.

W gotowaniu udział wezmą kucharze wielkopolscy:

  • Wojciech Wojtkowiak Restauracja Pod Niebieniem
  • Marcin Hajnce Winestone Hotel Mercure
  • Marcin Deckert szef kuchni doradzca kulinarny
  • Jakub Grajkowski szef kuchni doradzca kulinarny
  • Mikołaj Walenciak Restauracja Montownia
  • Maciej Piątek Stek & Grill Hotel Moderno
  • Andrzej Gołąbek Republika Róż
  • Paweł Powroźnik P jak Pysznie Kępno

Wydarzenie patronatem objęła Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz Poznanski Klub Biesiadnikow. Patronat medialany objął Przeglad Gastronomiczny.

2018-09-11