en
pl

Zobacz, jak minął pierwszy dzień na targach

Pierwszy dzień Smaków Regionów za nami

Sery kozie, wędliny długo dojrzewające, wszechobecny zapach tymianku, majeranku,  rozgrzewające nalewki, wytrawne wiana, ale też pokazy kulinarne, spotkania, rozmowy w kuluarach, zabawy dla dzieci – oto, czym był pierwszy dzień targów Smaki Regionów. Zwiedzający, którzy byli dziś z nami, mogli nie tylko skosztować wyśmienitych regionalnych specjałów, ale także zobaczyć live cooking w wykonaniu Jana Kuronia, kucharzy kuchni mołdawskiej. Nie zabrakło też akcentu wielkopolskiego, bowiem kucharze z nad Warty pokazali, jak powstaje kiełbasa biała parzona wielkopolska i jakie dania można z niej przygotować. Dzieci dowiedziały się dziś, dlaczego warto jeść warzywa i owoce oraz nauczyły się piec własne pieczywo. Przy okazji uchylimy rąbka tajemnicy i powiemy, że odbyło się również posiedzenie Kapituły Konkursowej o Medal Targów Smaki Regionów 2018. Wyniki zostaną ogłoszone jutro w okolicach godziny 12:00 (po oficjalnym otwarciu), a dziś powiemy tylko, że potrawy konkursowe były wprost przepyszne.

Zobacz galerie:

W jutrzejszym programie przewidujemy równie ciekawe atrakcje, zapraszamy także  na spotkanie z Mateuszem Gesslerem.

2018-09-29